الجمعة، 31 أكتوبر 2014

﴿ مفسدات الصوم﴾ Stvari koje kvare post - « باللغة البوسنية »

Stvari koje kvare post
] Bosanski – Bosnian – بوسني [
Naučni odsjek pri izdavačkoj kući Medarul-vatan
Prijevod: Senad Crnkić
2013 - 1434
﴿ مفسدات الصوم﴾
« باللغة البوسنية »
القسم العلمي بمدار الوطن
ترجمة: سناد تسرنكتش
2013 - 1434
Stvari koje kvare post
Rekao je šejh Ibn-Usejmin, rahimehullah: „Postač neće pokvariti svoj post ako konzumira nešto od stvari koje kvare post u stanju zaborava ili neznanja ili čak pod prisilom; pa kada postač pojede ili popije iz zaborava, post mu neće biti pokvaren jer je zaboravio.
A ako pojede ili popije smatrajući da je sunce zašlo ili da zora još nije nastupila neće pokvariti post jer je bio u stanju neznanja.
A ako bude izapirao usta pa mu uđe voda u grlo bez namjere neće mu post biti pokvaren jer nije imao namjeru.
A ako doživi poluciju u snu post mu, isto tako, neće biti pokvaren, jer nije imao izbora.“ (Preuzeto iz brošure Nubez fis-sijam)
A što se tiče stvari koje kvare post, njih ima osam:
Prva: Spolni odnos, jer kada postač spolno opći u danu ramazana post će mu biti pokvaren i na njemu je obaveza da nastavi sa postom sve do kraja dana kao i obaveza pokajanja Allahu, traženja oprosta i kajanja nad onim što je uradio.
Također, na njemu je obaveza nadoknade tog dana u kojem je imao seksualni odnos i uz nadoknadu dužan je ispuniti teški keffaret, a to je oslobađanje roba, pa ako ne može onda će postiti dva mjeseca uzastopno, a ako ni to ne može onda će nahraniti šezdeset siromaha miskina, za svakog siromaha pola sa'a hrane naroda tog mjesta.
Zato, na razumnoj muslimanki je obaveza da se čuva svega što će je odvesti u ovaj ogromni grijeh, te da ne slijedi šejtanske stope kako ne bi upala u ono što je Allah učinio haramom.
Druga: Namjerno jelo i piće, svejedno bilo putem usta ili nosa, a onaj ko pojede nešto namjerno na njemu je da i dalje posti do kraja dana i još je dužan učiniti tevbu, kao što je dužan da traži oprosta i da se kaje nad onim što je uradio. I na kraju je još dužan da nadoknadi taj dan.
Treća: Izlučivanje sperme u budnom stanju i to putem onanisanja ili ljubavne predigre ili poljupcem ili zagrljajem itd. A na njemu je da čini kao i osoba koja je nešto pojela ili popila namjerno.
Četvrta: Hranjive injekcije koje bivaju zamjenom za hranu, jer su one u značenju hrane i pića, a što se tiče injekcija koje nemaju osobinu hrane takve ne kvare post.
Peta: Transfuzija krvi kao da žena dobije krvarenje pa joj se u zamjenu da druga krv putem transfuzije.
Šesta: Izlazak krvi hajda (menstruacije) i nifasa (babinja), jer je ženi u stanju hajda i nifasa zabranjeno da posti tokom tog perioda, pa kada bi se desilo da je postila ne bi bilo ispravno.
Sedma: Vađenjem krvi putem hidžame ili flebotomije ili dobrovoljnog davanja ili radi spašavanja bolesnika i slično tome zbog riječi Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: "Pokvario je post hadžim (onaj koji radi hidžamu) i mahdžum (onaj kome se hidžama radi)". (Hadis su zabilježili Ahmed, Ebu-Davud, En-Nesai, a Albani ga ocijenjuje vjerodostojnim)
A ako krv izađe bez razloga poput krvarenja iz nosa ili kao rezultat vađenja zuba i slično, tada post neće biti pokvaren, jer to nije hidžama niti u značenju hidžame.
Osma: Namjerno povraćanje, ali ako ga povraćanje nadvlada te povrati bez da ima bilo kakvog izbora, u tom slučaju post neće biti pokvaren zbog riječi Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: "Koga nadvlada povraćanje dok posti nije dužan nadoknaditi, a ko prouzrokuje povraćanje neka nadoknadi". (Hadis su zabilježili sabirači zbirki Sunena, a Tirmizi ga ocijenjuje dobrim, dok ga Albani smatra vjerodostojnim hadisom)

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق